Ik heb succes gevonden: Lessen van mijn Vmbo reis

VMBO school

Ik zou heel blij zijn geweest als ik gewoon het einde van de middelbare school in Nederland had kunnen halen. Ik wilde mijn school afmaken met een behoorlijk diploma en dan aan mijn carrière kunnen beginnen. Voor ons Nederlanders is dat geen groot probleem. Wij hebben een zeer aangename pensioenleeftijd en de meeste mensen denken er niet eens aan om van baan te veranderen. Aangezien ik hier echter geen genoegen mee nam, wist ik dat een overstap naar de middelbare school een goede gelegenheid zou zijn om vooruit te komen. Dit is echter alleen waar als je om de juiste redenen wilt switchen.

Zoek een leraar die je leuk vindt.

Niets zal je ervaring op een nieuwe school sneller verpesten dan een slechte leraar. Als je het vmbo uitprobeert, is het belangrijk om een docent te vinden die je aardig vindt. Eigenlijk moet je er een vinden die jou ook mag. Je zult veel lessen met je leraar moeten volgen en dit is een van de beste manieren om hem of haar te leren kennen. In het begin, wees vriendelijk. Stel ze daarna vragen en zorg dat ze zich op hun gemak voelen bij jou. In de komende paar maanden zul je een zeer goede relatie met je leraar te ontwikkelen. Als je een leraar tegenkomt die je leuk vindt, probeer dan te achterhalen waarom je hem leuk vindt. Was het de manier waarop ze lesgaven? Was het de manier waarop ze je behandelden? Was het de manier waarop ze over hun eigen leven spraken of over wetenschap?

Leer je klasgenoten kennen.

Je klasgenoten zijn je klasgenoten voor de komende drie jaar. Of het nu dezelfde mensen zijn die je vorig jaar op school had of nieuwe mensen, je moet ze leren kennen. Probeer je klasgenoten buiten de klas te ontmoeten. Ga naar hun feestjes. Praat met ze buiten de klas. Hoe meer je je klasgenoten leert kennen, hoe leuker je school zult vinden. Het is geen goed idee om te beginnen met "Hoi! Ik ben een nieuweling! Ik ben net overgestapt naar het vmbo!" Hierdoor ben je meteen in het nadeel en zul je veel harder moeten werken om alleen al een praatje te maken met je klasgenoten.

Voordat je erin springt, zorg ervoor dat je jezelf niet al tegenhoudt

Er ligt veel druk op de leerlingen op de VMBO school als ze geconfronteerd worden met de overstap naar een nieuw vak. De meeste middelbare scholen proberen er bijvoorbeeld voor te zorgen dat hun leerlingen op een bepaald niveau zitten in een bepaald vak op het moment dat ze overstappen. Met andere woorden, als je achterloopt in je vak, zul je in je nieuwe vak op hetzelfde niveau achterlopen. Soms gaat het er niet om dat je achterloopt, maar dat je te ver voor ligt. De angst hiervoor is waar veel leerlingen mee te maken krijgen als ze besluiten over te stappen. Het is niet ongewoon dat middelbare scholieren een gevoel van "te veel informatie" hebben. Je moet ervoor zorgen dat je niet te ver vooruit loopt. Dit betekent dat je je huidige vakken moet blijven volgen, maar zorg ervoor dat je ze op een andere manier doet.

Conclusie.

Ik hoop dat dit artikel je wat inzicht geeft in het leven van een middelbare scholier en ook over je eigen situatie. Het is belangrijk dat je niet verstrikt raakt in de overgang, maar dat je die met een positieve instelling benadert en dat je altijd onthoudt dat je voorbereid bent. Als je je nog steeds zorgen maakt over je situatie, probeer dan met je ouders of een leraar te praten. Wat je ook doet, probeer het niet in je eentje te doen. Je overgang naar de middelbare school zal niet alleen moeilijk zijn, het zal ook een kans zijn om nieuwe inzichten over jezelf en over je toekomst te krijgen. Ik wens je al het geluk!